Kleuterschool
De Robbert
Wal 14
Vloedstraat 15
3930 Hamont
011/44.58.10 

Kleuterschool

De Robbert

enfrdeitplptrues

Max. capaciteit 2022-2023

Onze school kent geen capaciteitsproblemen. Voor het schooljaar 2022 - 2023 is de totale capaciteit van onze school 250 leerlingen waarvan 200 in het centrum en 50 in de wijkschool. Inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar zijn mogelijk vanaf 1 maart. Aanmelden via het formulier op de website of na telefonische afspraak.

Nieuwe inschrijvingen

Voor inschrijvingen kan je volgend formulier invullen of telefonisch een afspraak maken tijdens de openingsuren van de school. (011/445810)

KLIK HIER OM HET FORMULIER TE OPENEN

Inschrijven voor GIMME

Beste ouders,

Onze school gebruikt Gimme voor communicatie met de ouders. Dit is een online platform waarvoor u zich éénmalig moet aanmelden. Wij hebben dus uw gegevens nodig. 

Gelieve DIT FORMULIER in te vullen

Instapdagen 2021-2022

1 September
geboren tot en met 1 maart 2019

Herfst (8 november 2021) 
geboren tot en met 8 mei 2019

Kerst (10 januari 2022)
geboren tot en met 10 juli 2019

1 februari 2022
geboren tot en met 1 augustus 2019

Krokus (7 maart 2022)
geboren tot en met 7 september

Pasen (19 april 2022)
geboren tot en met 19 oktober 2019

Hemelvaart (30 mei 2022)
geboren tot en met 30 november 2019

Kleuters moeten de leeftijd van 2 jaar en 6 maanden bereiken vooraleer ze naar school mogen.
Als ze jonger zijn dan 3 jaar worden ze slechts in de school toegelaten vanaf de instapdatum na hun inschrijving. Vanaf 3 jaar kan een kind op elk ogenblik op school starten na inschrijving.

De instapdatum voor je kleuter kan je eenvoudig berekenen via website Onderwijs Vlaanderen.

De BIB van Hamont

Via deze link kan je snel naar de website van de bibliotheek van Hamont-Achel: https://hamont-achel.bibliotheek.be/

Wil je meteen een boek gaan opzoeken in de online catalogus? Klik dan hier: https://hamont-achel.bibliotheek.be/geavanceerd-zoeken

MOS

 

MOS staat voor Milieuzorg Op School.

Ook onze school is al enkele jaren actief bezig rond milieuzorg.
In het schooljaar 2015- 2016 behaalde onze school met trots de groene MOS-vlag.
Binnen MOS zijn er 5 thema’s waar de school rond werkt, nl:
- Natuur
- Afvalpreventie
- Water
- Verkeer
- Energie

Overzicht van dagdagelijkse mossige afspraken in onze school: Schooljaar 2016-2017

Natuur
- Wekelijkse beurtrolsysteem om het fruitemmertje elke dag te ledigen.
- Onderhouden van onze moestuin.

Afvalpreventie
- Wekelijkse beurtrolsysteem van de orde van de speelplaats. Samen met de kleuters papiertjes rapen.
- Afval sorteren op school.
- Papiertjes van koeken gaan terug mee naar huis.
- Afvalpapier hergebruiken als nota-briefjes.
- Recto-verso en op eco-stand kopiëren.
- Communicatie met de ouders gebeurt via Gimme.

Water
- Spaarknoppen
- Water drinken uit eigen drinkbeker.
- Gebruik van een regenton en oppompen van grondwater voor de moestuin en bloemen/struiken.

Verkeer
- Met kleuren veilig naar school.
- Stimuleren door acties om met de fiets naar school te komen.

Energie
- Zuinig omgaan met energie. In de klassen hangen pictogrammen om:
* PC-schermen uit te doen.
* Het licht uit te doen als we naar buiten gaan.
* Verluchten in de klas: een kwartier als we buiten spelen.
Via deze link kan u de acties, projecten,… volgen elk schooljaar.
Ook via de nieuwsbrief ‘De Robbie’ houden wij u graag op de hoogte.

Het MOS-team.

schooljaar 2021-2022 (deel 3)

Het volledige verslag vind je hier

schooljaar 2021-2022 (deel 2)

 

 

 

Flits-actie

Tijdens de donkere dagen willen wij onze kleuters en ook de ouders stimuleren om zichtbaar naar school te komen door het dragen van een fluovestje.
Kleuters die tijdens de week van 24 januari tot 28 januari met een fluovestje naar school kwamen mochten een stempel op hun klasposter stempelen.
De reacties van de kleuters waren fijn om te horen, zeker hoe ze elkaar stimuleerden om een fluovestje aan te doen

    

 

Dikke Truiendag

Op donderdag 17 februari deed onze school mee aan de klimaatactie: dikke truiendag. Iedereen kwam die dag met een dikke trui aan naar school. We vragen aandacht om de uitstootgassen te verminderen zodat ons klimaat er wel bij vaart. Dit deden we door de verwarming in de klassen lager te zetten of sommige verwarmingen uit.
Buiten deden we samen nog een dansje in onze dikke trui.

  

Nieuwe bomen planten op onze speelplaats

Om onze speelplaats nog meer groen te geven en schaduw in de warme zomers werden er nog enkele bomen bijgeplant. Natuurlijk waren de kleuters van de partij om te helpen door een gat te graven in de grond. Nadien kon hier een mooie boom in geplant worden en kon het gat weer gedicht worden.

  

Tweede fietsproject

Ook tijdens de wintermaanden wordt er op onze school gefietst. Er is niets zo plezant dan bewegen in de buitenlucht lekker warm ingeduffeld. En oefening baart kunst. Dat konden verschillende kleuters weer ondervinden toen ze zonder weten helemaal alleen fietsten op de “toverfiets” van de school. En fier dat iedereen was op de prestaties die ze geleverd hadden. Dikke pluim dus aan alle kleuters die zich weer van hun beste kant lieten zien, hun beste beentje voor zetten.

  

  

 

Tweede zwerfvuilactie

Mensen blijven maar afval op de grond gooien. Onze kleuters gingen op 18 maart voor de 2de keer dit schooljaar op pad om afval te rapen. Jammer genoeg kregen ze de zwerfvuilzakken bijna vol.

  

Wereldwaterdag

Op dinsdag 22 maart vierden wij wereldwaterdag op school. Wij vinden het heel normaal dat er zuiver water uit onze kraan komt maar dat is niet overal zo. Er zijn landen waar de kinderen en volwassenen ver moeten stappen om water te gaan halen. Om dit onder de aandacht te brengen stapten wij met onze kleuters via een omweg naar het marktplein. Daar stond de burgemeester en allemaal nieuwsgierige mensen ons op te wachten. We zongen ons waterlied en deden een dansje. Daarna gaf de burgemeester ons hemelwater in onze gieter of fles. Dat hemelwater brachten we naar onze regenton in onze moestuin zodat we bij droog weer onze plantjes water kunnen geven.

    

    

  

Klusdag

Een groene speelplaats vraagt ook veel onderhoud. Onze klusjesmannen kunnen dit niet allemaal alleen. Daarom vragen wij ook wel eens helpende handen van de ouders. Gelukkig krijgen wij hierop veel respons waar wij heel dankbaar voor zijn. Vele enthousiaste handen maken het werk licht en plezant. Het geeft de plantjes ook kans om volop te groeien.
Dankzij hun inzet kunnen onze kleuters op een mooi onderhouden speelplaats blijven spelen. Tijdens de gezellige klusdag waren ook de helpende kleuters zeer enthousiast. Zij vonden veel larven van de neushoornkever en kregen hierbij meteen de gepaste info door de gespecialiseerde tuinmannen.
Dus jong geleerd is oud gedaan!

  

  

  

  

      

schooljaar 2021-2022

 

 

Vergroening speelplaats

Dankzij de subsidie van de provincie Limburg hebben wij onze beide speelplaatsen kunnen vergroenen, avontuurlijker en leerrijker maken.

Onze speelplaats heeft onder de vakantie gevoeld dat het een natte vakantie was. Het onkruid had flink zijn best gedaan om er een kleine wildernis van te maken. Dankzij onze klusjesman Danny en de hulp van enkele collega’s ziet onze speelplaats er weer netjes uit en kunnen onze kleuters weer volop op ontdekking gaan en naar hartelust spelen.

  

  

  

Ook in onze groententuin zagen we veranderingen en dit in positieve zin.

Een koninginpage rupsenfamilie was aanwezig. Deze rupsen zijn opgehaald om in een aquarium te groeien en te poppen tot mooie vlinders in het voorjaar. We houden jullie op de hoogte. De kruiden, de courgetten, de zonnebloemen lieten zich van hun beste kant zien.

  

  

 

Strappen op onze school

 

Samen stappen en trappen naar school is een doel waar we elk jaar aan werken tijdens onze strapdagen. Dit om een rustige, aangename en veiligere schoolomgeving te creëren. 

De kleuters brachten die dagen tijdens de turnles hun fiets mee om hun stuurvaardigheid, trapbeweging, evenwicht ...te laten zien. Voor sommige kleuters een hele ervaring, voor anderen een dagelijkse routine. Er waren zelfs enkele kleuters die met een beetje hulp van de juf op een fiets zonder zijwielen konden fietsen. Prachtig om de lach op elk  gezicht van de kleuters te zien bij het lukken van de fietsvaardigheidsoefeningen maar dit ook dankzij de inspanning van de ouders die ervoor zorgden dat de fiets op school terecht kwam.

   

  

  

  

  

Zwerfvuilactie

Zwerfvuil vergaat trager en in sommige gevallen nooit. Het heeft ook een negatieve impact op onze omgeving en daarom gingen wij met onze kleuters het zwerfvuil aanpakken dat rond de school te vinden was. Geen mooi zicht al dat rondslingerend afval. Als MOS school houden wij van een propere omgeving. Laat ons allen een goed voorbeeld zijn en het afval in de vuilbak gooien en niet op de grond.

  

  

 

Klusjesman

Onze school heeft in een paar jaar tijd een hele metamorfose ondergaan. Heel veel vergroening is daar een onderdeel van. Dit wil ook zeggen dat we onze groene gedeeltes moeten onderhouden. We kregen al hulp van Danny en Thieu maar sinds kort kunnen we ook gebruik maken van de helpende handen van Ronny. We kunnen alleen maar zeggen dat we daar heel blij mee zijn.

Hartelijk welkom Ronny.

 

Herfstwandeling

Herfst: een mooi seizoen om met de kleuters op ontdekking te gaan. De geur op te snuiven van de kleurrijk gevallen bladeren, het zien van verschillende paddestoelen, holletjes in de bomen en het aanvoelen van herfstvruchten, het mos.  Zelfs een kikker liet zich even zien.

Groot en klein heeft ervan genoten. Laten we respect hebben en zorg dragen voor al die mooie elementen die de natuur ons geeft.

  

  

  

  

 

 

Koken/bakken met groenten en fruit uit eigen tuin

Er smaakt niets lekkerder dan dat wat we zelf zaaien en oogsten.
Het plukken van appels, het proeven ervan, het snijden in stukjes voor het bereiden van de appelcake om er tenslotte heerlijk van te smullen.

  

  

Ook onze pompoen uit de groententuin moest eraan geloven. Niet om er een pompoenmonster van te maken maar om er lekkere soep van te koken.

En dat ze smaakte kun je wel op de foto’s zien.

  

MISSIEMINDER

Op vrijdag 26 november 2021 organiseerde MOS voor de tweede keer #MissieMinder.

Het thema dit jaar is “wegwerpplastic”. Plastic is een veelzijdig product met een lage productieprijs. Het is nog moeilijk weg te denken uit ons leven. De globale plasticproductie steeg van 1.5 miljoen ton in 1950 tot meer dan 335 miljoen ton in 2016. De helft van het geproduceerde plastic is voor eenmalig gebruik. We spreken dan van wegwerpplastics.  Heel wat wegwerpplastics komen niet in de recyclage- of afvalstroom terecht, maar belanden jammer genoeg in de natuur.

Onze school helpt onze kleuters hier attent op te maken om zo de afvalberg te verminderen door mee te doen aan de zwerfvuilactie, herbruikbare drinkbekers te gebruiken, koekjes in een doosje i.p.v. in de plastieken verpakking, … En moest er dan toch plastiek aanwezig zijn dan sorteren wij dit in de voorziene vuilzakken.

Helpen jullie ons milieu door thuis ook mee te werken aan deze actie en zo weinig mogelijk plastic te gebruiken?

Dankjewel hiervoor!!!

Onze kleuters hebben over het thema wegwerpplastic in de klas het verhaal van “Zack gaat op reis” ook bekeken.

  

 

 

 

 

schooljaar 2020-2021

 

 

Energiemannetje

De dagen worden weer korter, het wordt sneller donker en de temperaturen beginnen te dalen. Daarom kwam ons energie mannetje “Energy” samen met Gloob en Theo bij onze kleuters langs om tips te geven over hoe we zuinig met onze energie kunnen omspringen en zo zorg kunnen dragen voor ons milieu.

Waar moesten de kleuters in hun klas op letten:

  • ramen en deuren dicht als we naar huis gaan
  • lichten uit bij het buitengaan
  • computer uit als we hem niet meer gebruiken
  • een extra vestje aan/bij hebben zodat de verwarming wat lager kan (en ook omdat in deze coronatijd de ramen open staan)

Proberen wij ook met z’n allen ons steentje bij te dragen?

  

Flitsactie

Tijdens de donkere maanden zien we meer autoverkeer aan onze schoolpoort. Daarom willen wij met onze fluoactie extra aandacht schenken aan de zichtbaarheid en veiligheid in het verkeer. We vragen aan onze kleuters om gedurende die periode een fluovestje te dragen bij hun verplaatsingen van en naar school. Zo verdienen zij een stempel op de klasposter. Wat was het mooi om te zien hoe ze elkaar stimuleerden.

  

Tweede fietsproject

Ook tijdens de winterperiode fietsen wij met onze kleuters op de speelplaats. Het blijft een leuke activiteit dus met veel plezier lieten onze kleuters zien hoe goed zij hun fietsvaardigheden al onder de knie hadden, want er waren kleuters bij die thuis weer veel geoefend hadden. Doe zo verder!!!

  

 

 

  

   

   

   

 

Klusdag

Op zaterdag 27 maart hielden we samen met enkele vrijwilligers een klusdag in de hoofdschool. Er waren nog enkele zaken die uitgevoerd moesten worden. Oude restanten van de wilgenhut moesten afgebroken, uitgegraven worden. De takkenwal aan onze bloemenweide moest gemaakt worden. Een deel van het  looppad moest nog van schors voorzien worden en enkele plantjes moesten verplaatst worden. Het werd een productieve voormiddag. We waren net op tijd klaar toen een hagelbui en de koude het einde aankondigde.

  

  

Sorteren

Op onze school leren wij kleuters sorteren én zo min mogelijk afval produceren. Zo brengen we onze eigen drinkbeker mee, onze koekjes zitten in een doosje, restjes papier verdwijnen in de papierbak of in de knutselbak om mee te knutselen. Fruitafval gaat in de container.

Ook lege, oude batterijen kunnen bij onze school afgeleverd worden. Door te sorteren helpen wij ons milieu een handje.

   

   

 

Buitenklas (wijk)

In de paasvakantie gingen we onder begeleiding van 2 ervaren mannen en enkele vrijwilligers aan de slag om onze buitenklas te realiseren. Wat werd er hard gewerkt. Gaten maken in de grond, zagen, schuren, vastboren van heel wat planken, … Op het einde van de dag waren we moe maar zeer tevreden en trots over het resultaat dat er stond.

Ook zorgden de leerkrachten van de wijkschool voor enkele mooie hinkel- en loopparcours op het verharde gedeelte van de speelplaats.

En of alles in de smaak viel bij de kleuters laten de onderstaande foto’s wel zien.
Ze hielpen zelfs om het schors te verdelen bij de buitenklas.

  

  

  

  

  

    

  

Buitenklas (centrum)

Ook in het centrum gingen we aan de slag om een buitenklas te realiseren. We hadden al wat ervaring met de buitenklas in de wijkschool dus alles ging vlot. Ook hier werden de handen uit de mouwen gestoken en werd er hard gewerkt samen met enkele vrijwilligers.

Zelfs het onkruid in de bloemenweide moest eraan geloven.

Op het einde van de dag konden we zeggen: dat hebben we weer goed gedaan.
Wat zullen de kleuters kunnen genieten van de lesjes die buiten zullen doorgaan.

  

  

  

  

  

 

Onze moestuin

In onze school begonnen de vingers te kriebelen. Het zonnetje kwam al af en toe piepen. Hoog tijd om onze groentetuin onder handen te nemen.

De klasjes kregen een bak in de groentetuin aangewezen waar ze zelf voor hun plantjes konden zorgen. Zo konden ze op ontdekking gaan: uitkijken naar hoe de plantjes groeien. Het werd een hele bedrijvigheid. Nu maar wachten tot ze er van kunnen smullen.

Ook werden er in de klas zonnebloemen geplant die ze thuis verder moesten verzorgen tot het een mooie zonnebloem wordt. In juni gaan we dan ontdekken wie zijn zonnebloem het grootst geworden is.

Onze moestuin, bloementuin, fruitboompjes en bessenstruiken lieten zich ondertussen van hun beste kant zien. Als je de foto’s hieronder bekijkt zie je hoe mooi onze natuur kan zijn. 

   

   

  

  

    

  

  

Derde fietsproject: Leve de fiets

Weer of geen weer, wij gingen weer fietsen. Sommige klassen moesten de regen trotseren, anderen kregen een zonnetje. Maar het was weer superleuk. Deze keer kregen de kleuters de uitdaging om te fietsen door de modder, tussen de bomen door en over een treinspoor. Spanning en succes verzekerd. De fietskunsten kwamen bij allemaal naar boven.  Proficiat aan de kleuters en ook aan de ouders die er voor zorgden dat de kleuters hun eigen fiets bijhadden.

Voor de 5 jarige kleuters hadden we nog iets extra in petto. Zij mochten een rondje rond de school fietsen op de straat. Bij de ene kleuter verliep dat heel geconcentreerd, fier, bij een andere luidruchtig, wat met spanning. Het werd een fijne ervaring voor ieder van hen.

  

  

   

       

     

Zonnebloemactie

Door corona moesten we een jaartje overslaan maar dit jaar mochten de kleuters weer proberen om de meegekregen zonnebloempitten te laten uitgroeien tot een mooie zonnebloem. Bij de winnaars kwam het MOS-team langs om deze persoonlijk te feliciteren.

In de hoofdschool werd Niels Beliën onze zonnebloemkoning met een hoogte van 1.90 m en in de wijkschool werd Anne Van Asten onze zonnebloemkoningin. Haar zonnebloem had een hoogte van 1.47 m.

  

Vergroening

 Het afgelopen schooljaar hebben wij al druk gewerkt aan de vergroening van onze speelplaats. Door Corona hebben deze werken even stilgelegen, maar we hebben zeker niet stilgezeten!
Ook onder de vakantie werd er gewerkt. Onkruid dat het voetbalveld overwoekerde werd weggetrokken zodat de klusjesmannen het nadien konden eggen om het in het najaar in te zaaien.

 

   

 

Ook onze bouwhoek is ondertussen klaar. De kleuters kunnen er naar hartenlust bouwen, stapelen en klussen met de bouwblokken, takken en stukken hout.

 

 

Aan de onderstaande foto’s (hoofdschool en wijkschool) kunt u zien hoe onze speelplaats reeds veranderd is en voldoet aan de 3 peilers waar de vergroening van onze speelplaats op gebaseerd is.

1.Biodiversiteit en klimaat.
Hiermee proberen wij de verscheidenheid aan plant-en diersoorten die hier leven te vergroten.
Het plaatsen van insectenhotels, voederhuisjes voor vogels, egelhuisje en nestkastjes.
Het aanplanten van een bloemenweide, vlinderstruiken en fruitbomen. Deze lokken bijen en insecten en zorgen zo voor de verstuiving.
We konden de eerste appels al reeds aanschouwen en verorberen.
De bomen geven schaduw die we nodig hebben door de klimaatverandering (opwarming van de aarde) en zorgen voor meer zuurstof die nodig is door de luchtvervuiling.

 

 

 

 

 

2.Leernatuur
Leernatuur: leren van, in en met de natuur: een verlenging van de klas
We leren over planten en boomsoorten, dieren, voeding (moestuin), taal en rekenen. Kinderen krijgen de kans om een zorgzame houding tav de natuur te ontwikkelen.
Welke kansen krijgen, bieden we onze kinderen:
• Sociaal en emotionele vaardigheden
• Technische vaardigheden (bouwen)
• Spelkwaliteit
• Welbevinden
• Respect voor de natuur
• Gezondheid
• Motorische ontwikkeling
• Voorzichtigheid
• Inschatten van risico’s
• Zintuigelijke ontwikkeling: 4 elementen: water, lucht, aarde, vuur

 

 

 

3.Welbevinden en speelnatuur
Groen ontspant de geest en voorkomt pestgedrag.
De kinderen vinden in ons stukje groen voldoende uitdaging om te bewegen en te spelen!

 

 

 

Vergroening (deel 2)

De bladeren vallen van de bomen, de natuur komt stilaan tot rust. Voor de winter zijn intrede doet hebben wij het onkruid gewied tussen de planten, nog meer planten in onze plantentuin gezet en ze voorzien van een schorslaag zodat de wortels kunnen overleven. Ook hebben wij ons insectenhotel verplaatst tot in de plantentuin zodat de insecten volop kunnen genieten van de bloemen in het voorjaar. Alles ligt er weer netjes bij.

 

Verder hebben wij de takkenwal rond het voetbalveld, ook de kleuters hebben hun steentje bijgedragen, het voetbalveld werd ingezaaid en we hebben terug wat schors op onze speelberg en looppad verspreid dat door het vele gebruik flink verminderd was.

 

Ook het harde gedeelte van onze speelplaats werd op vlak van motoriek, taal en wiskunde verbeterd. Er werden hinkelparcours, looplijnen en een rad der letters geschilderd waar ondertussen volop op geëxperimenteerd wordt door de kleuters. De felle kleuren spreken hen zeker aan!

 

 

Het resultaat van hard werk was bij sommige na een paar dagen nog zichtbaar.

Strappen

 Tijdens onze strapweek, die we dit jaar iets later lieten doorgaan, zetten onze kleuters weer hun beste beentje voor. De wind en ook de regen hielden ons niet tegen om onze fietsvaardigheden te beoefenen. Een dikke proficiat aan alle kleuters die zich weer keihard ingezet hebben om hun kunnen te laten zien en ook aan de ouders voor de inspanningen die ze gedaan hebben om de fiets van hun kleuter op school te krijgen. Al die inspanningen worden zeker beloond. We hebben er allemaal volop van genoten.

  

 

 

 

Herfstwandeling

Wat is de natuur toch mooi in de herfst. Elke klas trok daarom op avontuur naar het bos om te ontdekken, te experimenteren en te leren van de verschillende elementen die het bos bezit.
Op de verschillende foto’s hieronder kun je dat duidelijk zien hoe kleuters ervaren hoe een boom voelt, het ontdekken van herfstvruchten, bewonderen van paddenstoelen, blaadjes, kijken hoe zwaar, lang een tak is, …
Aan de stralende gezichtjes kan je zien dat het prachtig was.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

schooljaar 2019-2020

 

ONZE VRIJWILLIGER EN HELPER VAN KLUSJESMAN DANNY: THIEU

Wat maakt onze school ook groot: vrijwilligers. In onze tuin en met allerlei andere klusjes konden we reeds beroep doen op Danny. Hij staat er niet meer alleen voor want sinds dit schooljaar staat Thieu aan zijn zijde. En dat we blij zijn met hem dat kun je wel raden. We hopen dat hij met veel plezier op onze school kan vertoeven.

STRAPPEN 

Van maandag 16 september tot en met vrijdag 20 september was het weer druk aan de schoolpoort. Niet door auto’s maar door fietsers. Stappen en trappen… er werd volop gestrapt op onze school!
Onze kleuters lieten tijdens de turnlessen hun fietsvaardigheden zien aan de juf en elkaar. Er werd zo hard geoefend! Zelfs zijwielen werden van de fietsen afgedaan.   Wat is het fijn als iedereen kan genieten van elke vordering die er gemaakt wordt.  Op naar de volgende fietsweek!!

  

 

 

 

LEKKERS UIT DE MOESTUIN

In de moestuin kunnen we nog steeds oogsten. We vinden er nog lekkernijen die we in de klas kunnen klaarmaken: appelmoes van de appels, soep van verschillende groenten, proeven van tomaatjes,… .  Zelfs ouders en grootouders mochten genieten van deze lekkernij. En of het lekker was?????

Er stond zelfs een bak met een rare geur in een klas. Wat groeit hier uit??? Iets eetbaars???? Rarara.

 

 

 

 

 

 

 

     

HERFSTWANDELINGEN

In de week van het bos zijn we met de kleuters de natuur in de ‘herfst’ gaan ontdekken. Gekleurde blaadjes, opvallend veel paddenstoelen, kikkers, … kwamen we tegen tijdens de wandeling.
Met blozende wangetjes en blije gezichten hebben de kleuters genoten van hun ontdekking tijdens de herfstwandeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VERNIEUWING VAN ONZE SPEELPLAATS: DE VOORBEREIDING

Dankzij de subsidie die we mogen ontvangen van de provincie Limburg, kunnen we onze droom realiseren:  een uitdagende en leerrijke speelplaats! We zijn al begonnen met de eerste werken.  De gemeente steunde ons ook en bracht een berg zand, boomstammen, schors en bladafval naar de school. 

Onze klusjesmannen staken de handen uit de mouwen om stukken grond te frezen en te eggen. Ook werden overbodige oude struiken verwijderd.

  

   

 

 

Ook onze kleuters hielpen mee aan de vergroening van onze speelplaats want voor er gras op de berg zand gezaaid kan worden moet er onkruid geplukt worden. Wat een ervaring! Daarna kon Thieu met vaste hand het graszaad zaaien.

 

 

 

 

VERNIEUWING VAN ONZE SPEELPLAATS: KLUS- EN PLANTDAG

CENTRUM

Op zaterdag 9 november gingen wij, kleuterjuffen, ouders, grootouders en de klusjesmannen voor het eerst aan het werk om onze speelplaats te vergroenen.
Er werden gaten gemaakt om bomen en struiken te planten, er werd een pad van schors aangelegd, het insectenhotel kreeg een vaste plaats en de bloemenweide werd ompaalt.

Hier houden we rekening mee met de volgende peilers:

  • Biodiversiteit en klimaat
  • Leernatuur.

Tijdens de pauze konden we genieten van een lekker soepje en cake.
Iedereen kijkt terug op een geslaagde plant/klusdag. En onze kleuters waren enorm verrast met de aanblik van de eerste veranderingen.

 

 

 

 

WIJKSCHOOL

Op zaterdag 16 november gingen we aan de slag met vele vrijwilligers en de echtgenoten van de juffen in de wijkschool. Ook hier werd er keihard gewerkt. Veel struiken en diverse bomen werden er geplant,  vaste plantenborders werden aangelegd. Een schorspad werd er gemaakt en ook de bloemenweide werd ompaalt. Tijdens de pauze werd er gezellig bij elkaar gezeten voor een tasje soep, cake en wafels.
Moe maar voldaan trok iedereen tevreden naar huis. Ook vol verwachting naar de reacties van de kleuters op de veranderingen op hun speelplaats.

 

 

 

 

  Het resultaat van hard werken in de wijkschool mag gezien worden.

 

 

PAPIERMANNETJE KWAM OP BEZOEK

Het papiermannetje bracht een bezoek aan alle klassen van onze school.
Op een ludieke manier probeert het aan de kleuters uit te leggen dat we geen papier mogen verspillen.
Papier wordt gemaakt van bomen en als we er niet zorgzaam mee omgaan, zijn er straks geen bomen meer. De bomen zorgen voor zuivere lucht, voor een bos waar we in kunnen spelen, wandelen, voor schaduw in de zomer,…

 

VERGROENING SPEELPLAATS: 2de KLUSDAG (centrum)

 

Om onze speelplaats verder te vergroenen werd er op  30 november een 2de klus/plantdag gehouden. Het was fris, maar zonnig!   Ouders, grootouders, leerkrachten en vrijwilligers hielpen ons weer een handje.  Het looppad kreeg een laagje schors bij.  Struiken en bomen (grote en kleine) werden aangeplant en voorzien van bladafval. Ook onze herdenkingsplaatsen liggen er nu mooi bij.
Er werd een lading takken gebracht om later onze takkenwal te kunnen maken.
Tussen al die werken door werd er genoten van soep en lekkere cake/wafels.

Nogmaals een dikke merci voor alle helpende handen!!!

 

 

VERGROENING SPEELPLAATS: WATERPUT SLAAN (centrum)

 

Op beide vestigingen van onze school werd er een waterput geslagen. Dit om onze natuur op de speelplaats te voorzien van water, maar ook om leeractiviteiten te kunnen doen.
De bedoeling is dat er nog een handpomp op gemaakt wordt zodat de kleuters zelf het water kunnen oppompen.

 

Waterput slaan (wijk)

 

VERGROENING SPEELPLAATS: KLIMAATBOOM PLANTEN

Door de actie: “klimaatboom zoekt tuin”, een initiatief van Limburg.net en Centrum Duurzaam Groen heeft onze tuinarchitect Kris voor onze speelplaatsen op beide vestigingen een klimaatboom gezorgd. Deze werd door  hulp van de gemeente geplant.

 

 

schooljaar 2018-2019

Strappen met Aya

Van maandag 17 september t/m 21 september was het de strapweek.  De kleuters mochten samen met Aya strappen (stappen en trappen) op de speelplaats.  Aya had voor een heus fietsparcours gezorgd waar de kleuters hun fietsvaardigheid weer konden oefenen… wat was ze weer onder de indruk! In de klassen mochten de kleuters blaadjes stempelen in de bomen, een groen blaadje als ze met de fiets of te voet naar school komen en een rood blaadje als ze met de auto komen. Gelukkig zagen we toch heel wat groene blaadjes in de bomen hangen! Als beloning had Aya weer voor een mooi straparmband gezorgd voor elke kleuter… deze hadden ze wel verdiend!!

 

 

Soep maken met groenten uit eigen moestuin

In de tuin lagen de pompoenen te lonken. Hoog tijd om er een lekkere soep van te maken. Met hulp van de kleuters die de groenten in kleine stukjes sneden was het zo klaar. Nog wat water en kruiden en smullen maar. En zou ze smaken? Jazeker!

 

Herfstwandelingen

De wind die met de blaadjes speelt. Dauwdruppels die op het mos en aan spinnenwebben liggen te glinsteren. Paddenstoelen die uit de grond schieten,… Wat is het toch mooi als de herfst er is. Ook onze kleuters trokken er op uit om op ontdekking te gaan en om al het mooie van de herfst te gaan bewonderen. Dit weten we zeker: het werd een mooi avontuur.

 

 

 

 

Flits-actie

In de periode van donkere dagen willen ook wij de aandacht vestigen op de veiligheid in het verkeer. Daarom dragen wij tijdens onze flits-actie een fluovestje bij onze verplaatsingen van en naar school. Wie een fluo-vestje draagt mag een stempel zetten op de klaskristal.

Ik laat me zien in het verkeer, ik doe het keer op keer!

    

    

Dikke Truiendag

Op dinsdag 12 februari kwamen de kleuters en de juffen warm ingeduffeld naar school.

Het was de dag van de dikke truien!!

Samen met de kleuters draaiden we de verwarmingen lager zodat er minder vieze rook de lucht in ging.


Energy, ons energiemannetje kwam ook langs om na te gaan of onze kleuters nog wisten waar ze allemaal op moesten letten.

En ja hoor, wat zijn onze kleuters toch echte klimaat mannetjes.  

Ze wisten Energy nog alles te vertellen:

-  deuren dicht als de verwarming aan staat

-  lichten uit als we de klas verlaten

- computerschermen uit als we deze niet gebruiken

- raam onder de speeltijd open om de klas te verluchten

Is dit niet knap? Onze kleuters zijn zich er al bewust van om zorg te dragen voor ons klimaat.

Doen jullie thuis ook mee?

Als afsluiting dansten we samen op de speelplaats de pinguïndans in onze dikke truien.

    

  

 

Tweede fietsperiode

Tijdens de winterperiode fietsen; dat kan op onze kleuterschool. Met het winterzonnetje erbij sprongen onze kleuters op hun stalen ros om op verschillende ondergronden hun evenwicht en trapbewegingen te laten zien aan Aya die ook van de partij was.

      

      

Zwerfvuilactie

Op vrijdag 22 maart 2019 staken onze kleuters samen met enkele bereidwillige ouders de handen uit de mouwen om in de schoolomgeving zwerfvuil op te ruimen. Wat mensen soms niet achterlaten. Foei!

    

    

Van rups tot vlinder

Omdat er steeds minder vlinders te zien zijn, bestelde juf Marianne rupsen bij de mierenboerderij om ze samen met de kinderen te verzorgen in de klas tot ze veranderden in een mooie vlinder. Het werd een spannend avontuur. Maar het mooiste moment was het zien van al die gezichtjes vol verwondering als de vlinders de vrije natuur invlogen.

    

  

Zaaien, planten, water geven

De lente komt eraan. Hoog tijd om weer te gaan zaaien en planten. Onze kleuters hadden er zin in. IJverig gingen ze aan de gang. De oudste kleuters deden het al alleen terwijl de jongste kleuters de hulp inriepen van Fons, onze tuin- en klusjesman.  Om te weten welke kruiden er allemaal in de tuin stonden werden ze aan een grondige inspectie onderworpen door er aan te voelen en te ruiken.                                                                                                        Natuurlijk zorgden onze kleuters er ook voor dat bij droog weer de planten water krijgen.

    

    

Buitenlesdag

 Op 25 april werd er een oproep gedaan om met de kinderen “buiten te vliegen”.  Ook wij deden mee. Buiten leren, buiten bewegen, buiten spelen. Wat deed het deugd. Het was aan de stralende gezichten van de kleuters te zien dat zij er ook van genoten.

Leve de buitenlesdag.

      

      

Verkeersweek met Aya, de vieze uitlaat, turven van het verkeer en fietsen op straat en het nemen van een ander vervoer

 Tijdens onze verkeersweek stond er weer van alles op het programma. Aya kwam eens kijken of onze kleuters al sterke benen hadden om op de loopfiets te rijden of te trappen op een fiets met of zonder steunwielen. Wat was ze trots om vast te stellen dat er weer een flinke vooruitgang was geboekt zodat mama en papa de auto al wat meer aan de kant kunnen laten staan. Want tijdens het controleren van de uitlaat bij de auto konden alle kleuters ruiken wat een stank er uit die uitlaat kwam en wat een viezigheid. Bah, bah, bah. Een reden te meer om gebruik te maken van de fiets of van het openbaar vervoer zoals de klas van juf Ellen deed. Ook turfden de kleuters het aantal voertuigen dat langs de schoolpoort passeerden. En ten slotte mochten de 5-jarige kleuters een parcours afleggen op de straat waar ze verschillende verkeerssituaties tegenkwamen. Aya, de juffen en ook de kleuters blikten terug op een leerrijke, milieuvriendelijke week.

3de fietsproject: sam de verkeersslang.

    

    

Uitlaat controleren

  

  

Turven aan de schoolpoort

  

Openbaar vervoer

  

  

Fietsen op straat

  

Zonnebloemactie

 Naar jaarlijkse gewoonte hielden we op school weer onze zonnebloemactie, dit jaar in samenwerking met de Landelijke Gilde.  De zonnebloemkoningen van dit jaar zijn: Neal (juf josee) van het centrum en Mathias (juf Katelijn/Hanne/Marieke) van de wijkschool.

Een welverdiende proficiat!!!

Jullie zonnebloemen kunnen nog altijd meedoen met de wedstrijd op de dag van de landbouw op 22 september 2019!

  

Het Energiemannetje

Tijdens de wintermaanden wanneer het buiten al sneller donker en koud wordt en we zitten binnen lekker warm. Dan vergeten we soms wel eens de deuren goed dicht te doen en het licht wat we niet nodig hebben uit te doen. Ons energiemannetje Energy kwam met zijn vriendjes Gloob en Theo langs in de verschillende klassen om onze kleuters erop attent te maken dat ze de lichten uit moeten doen als ze uit de klas gaan, de deuren toe, het computerlampje uit en onder de speeltijd mag de raam even open om te verluchten. Gaan we daar thuis ook aan denken???

Denken wij ook met zijn allen aan ons milieu??

 

schooljaar 2017-2018

Soep maken met eigen gekweekte groenten

Wat smaakt er niet beter dan verse soep uit eigen tuin.
Zelfs een mama had soep gemaakt van pastinaak die we te veel hadden.
En maar smullen.

  

  

  

  

Flitsactie op school

In de maand januari /februari zijn de dagen wat donkerder.

Ideaal voor onze flitsactie!  Wij willen, worden gezien!

  

Voederbollen maken

Samen met de kleuters voederbollen maken voor de vogels die het in de winterperiode moeilijk hebben om eten te vinden.

  

  

Tweede fietsproject

In de maand februari gingen we warm ingeduffeld de fiets op. Zelfs bij koud weer blijft fietsen een leuke activiteit op ons fietsparcours.

  

    

  

Zaaien in de klas en in de tuin

In de maand april kriebelen onze vingers om de tuin weer in orde te maken. De kleuters planten/zaaien al volop samen met de juf en Fons in de klas en tuin. Nu geduldig afwachten tot we iets zien groeien…

  

  

  

Zwerfvuilactie

Op vrijdag 20 april 2018 trokken de 4-5 jarigen op tocht om zwerfvuil te rapen. Wat trokken we onze ogen weer open over hoeveel rondslingerend vuil er langs de straten lag. Foei!!!

  

  

  

Derde fietsproject: Sam de verkeersslang + Aya op bezoekt en helpt fietsen

Aya kwam tijdens de week van Sam de verkeersslang eens een kijkje nemen hoe fietsvaardig wij al waren geworden. Was ze fier op ons? Natuurlijk, want we hadden goed geoefend. Hier en daar kon ze nog een helpende hand bieden.

  

  

  

Fietsen op straat

De 5 jarige kleuters mochten hun fietsvaardigheden testen in de schoolomgeving die speciaal voor hen met verschillende verkeerssituaties was uitgerust. Wat was dat spannend hoor.

  

Voertuigendag

In de week van verkeer werden er ook verschillende voertuigen op onze speelplaats uitgenodigd. Van fietsen, motors, quad tot verschillende soorten oude, moderne auto’s, tractors met koets en vrachtwagens. Wat keken onze kleuters hun ogen uit en genoten van een plekje in één of ander voertuig.

  

  

  

  

Zonnebloemactie

Naar jaarlijkse gewoonte werd er ook dit schooljaar een zonnebloemkoning of zonnebloemkoningin gekroond. Epke in de hoofdschool won met zijn zonnebloem die een hoogte haalde van 2m90 en Dean in de wijkschool won met zijn zonnebloem die een hoogte van 2m80 had.  Een dikke proficiat aan beide goede verzorgers van hun zonnebloem. Zij ontvingen een mooi cadeau.

  

  

Fruitige mosboom

Om het tutti-frutti project extra in de kijker te zetten werd onze mosboom een echte fruitboom. Een warme oproep om meer schilouders te motiveren om mee te helpen schillen van het fruit.

 

Strappen

Van 18 t/m 22 september ging onze jaarlijkse strapweek weer door. De kleuters konden weer genieten van het stappen en fietsen op onze speelplaats.

 

Groenten uit onze tuin

De pompoen was dik genoeg om er soep van te maken. De kleuters deden hun best om de pompoen in stukken te snijden en er lekkere soep van te maken.

Mmmm… we kregen er honger van. Dat smaakte!

 

Bezoek van het papiermannetje

Ons papiermannetje kwam langs in de klassen om de kleuters duidelijk te maken dat we zuinig moeten omspringen met papier. Dit doen we door aan twee kanten te kleuren, papier hergebruiken in de knutsel/knipbak,…

 

 

Herfstwandeling

  

 

schooljaar 2016-2017

Nestkastjes zuiver maken en ophangen

Het voorjaar komt eraan. Tijd om de vieze troep uit de nestkastjes te halen zodat de vogels hun eitjes in een proper nest kunnen leggen. Onze kleuters hielpen Fons, onze klusjesman daar graag bij.

Ook  werden er nog nieuwe kastjes opgehangen.

 

 

 

Ontdekkingen in onze moestuin

Onze kleuters gingen onze moestuin bezoeken en kwamen tot de ontdekking dat niet alleen de bloemen lekker ruiken maar ook de kruiden.

 

 

De kleuters helpen Fons ook graag met zaaien en planten. De plantjes hebben water nodig om te groeien, dus dit mochten we zeker niet vergeten!

 

 

 

Wanneer de groenten en vruchten rijp zijn wordt er gretig geproeft.  En wat smaakt er niet lekkerder dan groenten uit eigen tuin?

 

 

 

Onze nieuwe wilgenhut en boombank

Dankzij een project van CERA konden wij onze speelplaats verfraaien met een wilgenhut en boombank.

 

 

Fietsen op de speelplaats en straat

Op maandag 8 mei startte onze 3de verkeersweek. Dit samen met Sam de verkeersslang en natuurlijk kwam Aya ook een kijkje nemen. Op onze speelplaats konden de kleuters  hun vaardigheden aan haar tonen en verder uitproberen: evenwicht houden, trappen, sturen, remmen, stoppen, traag rijden, versnellen … Amai, aan de rode wangen kon Aya zien dat de kleuters ervoor gingen. Wat was ze trots op hun prestaties.

 

 

Na  de nodige uitleg van Aya vertrokken onze 5 jarigen kleuters vol spanning aan hun fietsbehendigheid op straat. Hier komen ze in contact met verschillende verkeerssituaties: rotonde, verkeerslicht, versmalling, hindernis ontwijken, verplichte richting volgen,…

Onder het toeziend oog van verschillende gemachtigde opzichters konden we zeggen dat ze het super hadden gedaan.   

 

 

Zonnebloemactie

Voor de paasvakantie kregen de kleuters 2 zonnebloempitten mee naar huis om deze te planten en goed te verzorgen zodat ze uitgroeiden tot grote, stevige zonnebloemen.  Wie de hoogste zonnebloem half juni had werd gekroond tot zonnebloemkoning(in). 
In de wijk werd dit Lieke Boelens, die haar zonnebloem groeide uit tot een hoogte van 2,45m. In het centrum Amy Nassereddine, die haar zonnebloem werd maar liefst 2,63m. Zij kregen het bezoek van de Mos-juffen, juf Ine en juf Anita die de hoogte kwamen controleren. Voor hun inzet en goede verzorging ontvingen zij een leuke beloning. Alle kleuters die hun meetkaart binnenbrachten kregen een zonnebloemdiploma.

 

 

Strappen

Van  maandag 12 september tot en met vrijdag 16 september was het weer een heuse drukte rond onze schoolpoort. De kleuters mochten hun fiets mee naar school brengen tijdens deze Strapweek , wat staat voor: stappen en trappen. We laten de auto thuis.

Tijdens de turnles mochten de kleuters aan juf Anita tonen welke fietsvaardigheden ze al onder de knie hadden. En wat was ze verrast. Wat waren er al veel kleuters die zelfstandig, zonder steunwieltjes, konden fietsen. Er is blijkbaar goed geoefend. Dit zal ook wel met het mooie weer te maken gehad hebben. Hopelijk blijft dit weer ons nog lang achtervolgen zodat we nog veel met de fiets naar school kunnen komen en er nog veel geoefend kan worden.

Helaas was Aya niet van de partij maar ze had wel voor een beloning gezorgd voor al de inspanningen die de kinderen geleverd hadden tijdens onze Strapweek.

 

 

Mos-boom

Via onze MOS-boom brengen we in kaart hoe onze kleuters naar school komen.  Een groen blaadje staat voor “Ik ben met de fiets of te voet” en een rood blaadje staat voor “Ik ben met de auto”.

Op deze manier proberen we onze kleuters te motiveren om de boom groen te laten kleuren.

 

Onze nieuwe vrijwilliger

Sinds dit schooljaar heeft er zich een nieuwe vrijwilliger aangeboden om ons te helpen bij het onderhouden van de speelplaats, afval sorteren en de moestuin.

De kleuters hadden Danny al snel opgemerkt  en begonnen hem spontaan te helpen.

 

De moestuin van onze school

Na de vakantie werd het hoog tijd om aan slag te gaan in onze moestuin. Onkruid wieden, water geven, oogsten… De gezonde lekkernijen smaakten verrukkelijk. 

 

 

 

 

Dierendag op onze school

In de periode rond Werelddierendag ging het er beestachtig aan toe in onze school. Allerlei dieren kwamen op bezoek in de verschillende klassen en op maandag 3 oktober leek onze school wel een mini-dierentuin: ezels, kalfje, konijnen, schildpadden, honden, paarden met koets, kanarie, kippen, cavia’s, poezen… De kleuters konden deze dieren van zeer dichtbij bewonderen! 
Het was een leerrijke ervaring voor onze kleuters!

 

 

Tuin winterklaar maken

De laatste groenten zijn geoogst,ui, pastinaak, wortel. We kookten er heerlijke soep van. Nu is het hoog tijd om onze tuin winterklaar te maken. De kleuters plantten samen met Fons narcissenbollen en zaaiden mosterdzaadjes. Zo, de winter kan beginnen!

 

 

Sorteren van afval

We sorteren niet enkel papier, plastiek, fruitafval… Maar ook batterijen worden in een speciale bak gedeponeerd.

Herfstwandeling

Wanneer de blaadjes beginnen te verkleuren en naar beneden dwarrelen trekken we met onze kleuters naar het bos. Daar ontdekken ze de veranderingen van de natuur, paddenstoelen komen tevoorschijn, kikkers springen in het rond, de paadjes worden bedekt met bladeren, prachtige spinnenwebben, dikke en dunne bomen…
Wat doet het deugd om op ontdekkingstocht te gaan in het herfstbos!

 

 

Het energiemannetje kwam langs

Het energiemannetje (Energy) bracht een bezoek aan alle klassen. Samen met Gloob en Theo vraagt hij de kleuters om zuinig om te gaan met energie. We doen de lichten uit en de deuren dicht als we naar buiten gaan. We zetten de computer uit als we hem niet meer gebruiken en we zetten de ramen even open onder de speeltijd. Na een tijdje kwam Energy terug en hij kon vaststellen dat de kleuters en hun juffen het heel goed deden.

  

Drinkwater op school

Onlangs ondertekenden wij het scholencharter van drinKraantjeswater. Uit de laatste staalname in onze school blijkt dat alles conform is en wij volledig kunnen blijven gaan voor water van de kraan!
Op school stimuleren wij de kleuters om kraantjeswater te drinken in plaats van flessenwater en ook om andere dranken eens vaker aan de kant te laten staan. Zo drinken wij na de speeltijd altijd lekker fris water uit de kraan. GEZONDHEID!

 

 

Fluo-actie op school

In de periode van donkere dagen wilden we door onze FLITS-Actie de aandacht vestigen op de veiligheid en zichtbaarheid in het verkeer.
Van maandag 16 januari tot vrijdag 27 januari kregen de kleuters die ’s morgens met een fluo-vest naar school kwamen een kristalsticker. Deze mochten ze op hun persoonlijke kristal plakken. 
Ook als je met de auto kwam en een fluo-vest droeg omdat je dan goed gezien wordt als je de weg oversteekt.
Deze actie stimuleerde de kinderen om veilig naar school te komen.
Wat was het mooi om te zien hoe ze elkaar motiveerden.

 

 

Fietsen op de speelplaats

In de week van 13 tot 17 februari ging onze tweede fietsweek van dit schooljaar door. Tijdens een turnuur en bij een koud maar zonnige weertje oefenden alle kleuters hun fietsvaardigheid samen met juf Anita. Zij stond ervan versteld hoe goed sommige kleuters al zelfstandig konden fietsen. Het is ook fijn om van de kleuters te horen dat er thuis ook geoefend wordt. Dat zien we dan ook terug op de speelplaats waar ze fier hun kunnen tonen.

 

 

Dikketruiendag

Op vrijdag 17 februari vierden wij DIKKE TRUIENDAG. Iedereen draagt dan zijn steentje bij tegen het energieverbruik en de opwarming van de aarde. Dit jaar onder het thema: Hou het poolijs koel. We doen dit door de verwarming wat lager te zetten en die paar graden vervangen we door een dikke trui. Om zeker geen kou te krijgen deden we op de speelplaats een dikke truiendans , nl. de Pinguïndans. Dit omdat één van de gevolgen van de uitstoot van broeikassen het smelten van het ijs op de Noord- en Zuidpool is waar de pinguïns leven.

 

Zwerfvuilactie

Als MOS-school houden wij van een propere speelplaats en schoolomgeving. Daarom deden 5 klassen ook dit jaar weer mee met de zwerfvuilactie van Limburg.net. Samen met enkele bereidwillige ouders trokken ze erop uit om in de schoolomgeving zwerfvuil te verzamelen. Ze stonden ervan versteld wat mensen allemaal op straat weggooien. Hopelijk zet het hen aan om dit zelf niet te doen. Iedereen houdt toch van een propere omgeving?!

 

Wandelen voor water

Op woensdag 22 maart namen we voor de eerste keer deel aan de Wereldwaterdag. Met deze actie wordt er aandacht gevraagd voor zuiver drinkwater voor iedereen. Wij gingen die dag ook met alle kleuters wandelen voor water, een symbolische wandeling die de kilometerslange tocht voorstelt die door vele mensen elke dag moet afgelegd worden om aan water te geraken. Met een waterdruppelkroon, een emmer/ gieter of fles in de hand, vertrokken we in stoet via een route naar het marktplein waar de burgemeester ons stond op te wachten. Met z’n allen zongen we ons waterlied. De burgemeester hielp met het vullen van alle emmertjes,… met hemelwater van de waterton die voor deze gelegenheid ook op het marktplein stond opgesteld. Daarna trokken alle kleuters weer richting onze school waar het water in de regentonnen werd gegoten. Dit zullen we gebruiken om onze plantjes in de moestuin water te geven.

 

 

 

 

schooljaar 2015-2016

MOS – actie:  Het papiermannetje op school

MOS – actie:  Het papiermannetje op school

Voor de herfstvakantie kregen alle klassen een bezoekje van het papiermannetje.
Het papiermannetje kwam de kleuters en de juf er op attent maken dat we zuinig moeten omgaan met papier.
Het papiermannetje vraagt aan de kleuters en de juffen om hier in de klas extra aandacht aan te besteden. 
Hoe kunnen wij hier op letten? 
- Restjes papier in een knutselbak sorteren. Dit kan je nog gebruiken om ermee te knutselen.
- Als we een tekening maken, kunnen we misschien ook het blad omdraaien om ook op de achterkant te tekenen?
- Voor de juffen: recto verso kopiëren.

Zo worden er minder bomen omgekapt en dat is beter voor het milieu!!

Flitsactie MOS

bekijk hier de foto's

Flitsactie en bezoek Aya januari 2016

In de donkere maand januari hebben we de kleuters en de ouders gestimuleerd om veilig naar school te komen.
Onze flitsactie stond weer centraal. De kleuters konden stickers verdienen voor hun persoonlijke kristal, steeds als ze een fluo-vest aanhadden. 
Sommige kleuters gingen hier volledig in op! Mooi om te zien!
Ook Aya bracht weer een bezoekje in onze tweede fietsweek.
We hadden geen geluk met het weer (regen), maar dat kon onze fietspret niet bederven.

Enkele sfeerfoto’s:

Zwerfvuilactie

Op vrijdag 18 maart trokken 5 klasjes op zwerfvuilactie. Ook de buurt kreeg een uitnodiging om mee te helpen.
Iedere klas kreeg 4 straten toegewezen. Gewapend met handschoenen, vuilniszakken en grijpstokken gingen ze op pad.
De kleuters stonden versteld van wat ze allemaal vonden : blikjes, papiertjes, glazen flessen,… . Sommige kleuters werden verdrietig of boos van al dat afval dat ze vonden.
Onze kleuters zijn zich met deze actie bewust geworden van het afvalprobleem.
Samen op weg naar een beter milieu!!!! 
Helpen jullie mee?

De verkeersweek op onze kleuterschool

Onder een stralende zon startte op 9 mei onze verkeersweek. Met Sam de verkeersslang kreeg iedereen die een fluovestje aanhad een sticker om op Sam de verkeersslang te plakken, dit een ganse week lang. Wie zijn fiets bij had mocht een stempel op zijn persoonlijke Sam plakken.

Aya kwam natuurlijk ook een kijkje nemen. Zij zag hoe de jongste kleuters zich al vlot verplaatsten op hun loop- of gewone fiets en hoe de oudste kleuters hun beste beentje voorzetten om te laten zien hoe zij de verschillende fietsparcours konden fietsen : tussen smalle straten door, de richting van de pijlen volgen,een rotonde nemen, op andere ondergrond trappen, ….
Heel spannend was de dag dat de 5-jarige kleuters op straat mochten fietsen. Onderweg kwamen ze verschillende verkeerstekens tegen waarmee ze rekening moesten houden. Wat een prestatie.
Ook toonde Aya aan dat auto’s heel vieze lucht uitstoten. Dit door een witte filter voor de uitlaat van een auto te houden. Het resultaat was duidelijk zichtbaar. Het wit van de filter was zwart geworden. Bah, wie had dat gedacht? Proberen wij er eens aan te denken om onze auto bij kleine stukjes en bij droog weer te laten staan en de fiets te pakken?????

Om de verkeersdrukte aan onze schoolpoort te peilen gingen verschillende kleuterklasjes op verschillende tijdstippen de voertuigen turven. Wat kwam er wel niet allemaal langs!

Op het einde van de dag hielden we een fietsbelconcert. Bij het verkeersbord groen lieten alle fietsbellen, toeters zich horen en bij het rode verkeersbord werd het stil.
Met een blij hart kon Aya op het einde van de verkeersweek weer vertrekken. Ze kijkt vol spanning uit naar volgend schooljaar. Gaan de kleuters Aya verrassen omdat ze onder de vakantie goed geoefend hebben met de fiets ?

Ook was het genieten geblazen toen op vrijdagvoormiddag de speelplaats en omgeving vol voertuigen stond. Een brandweerwagen, een vrachtwagen, een digger, mobilhome, verschillende tractors, speciale auto’s, fietsen, motors,…. Tijd te kort om onze ogen de kost te geven. In de meeste voertuigen mochten de kleuters zelfs een kijkje nemen.

We kunnen met zekerheid zeggen: het was een geslaagde verkeersweek.

Enkele sfeerfoto’s :

Fietsen met Aya

  

Vieze uitlaat

 

Fietsbelconcert

Turven van voertuigen

  

Fietsen op straat

  

Voertuigendag

     

zaaien, planten en oogsten in onze moestuin

Half april begon het te kriebelen. Onze klusjes/tuinman had de moestuin klaargemaakt om te kunnen zaaien en planten. In onze leraarskamer hing een kalender met daarop een lijst wanneer je welke groente/fruit mag zaaien of planten en op welke manier. Sommige zaadjes werden eerst in potjes binnen gezaaid. Anderen werden rechtstreeks in de moestuin geplant.  En nu maar wachten tot er wat tevoorschijn kwam. Regelmatig gingen de kleuters een kijkje nemen. Hadden de plantjes dorst , dan kregen ze water. Er werd goed voor de plantjes gezorgd. En groeien dat ze deden.

In mei konden we de eerste aardbeien en radijsjes al proeven en wat later kwamen de peulerwten en rabarber aan de beurt. De boterham smaakte overheerlijk met de lekkere zelfbereide gelei. Ondertussen staat onze tuin weelderig vol lekkers. Wat wordt dat nog smullen.

Enkele sfeerfoto’s :

Zaaien in potjes.

 

Zaaien in volle grond

  

verzorgen van de plantjes

 

Oogsten, verwerken en smullen van de rabarber

 

  

Zonnebloemactie

Ook dit jaar werd er in onze school de zonnebloemactie georganiseerd. Alle kleuters kregen 2 zaadjes mee naar huis en een brief met de nodige uitleg. De meeste kleuters kenden het principe nog en gingen dan ook heel enthousiast naar huis met hun zonnebloempitten. De zonnebloempitten werden thuis gepland en goed verzorgt. Half juni kregen de kleuters opnieuw een brief met eraan een meetkaart. Ze moesten hun zonnebloemen meten en de meetkaart terug op school bezorgen. Helaas overleefden, mede dankzij de vele regenbuien van de voorbije maanden, niet alle zonnebloemen. Doch waren er veel kleuters die hun meetkaart terug bezorgden en dus ook een zonnebloemdiploma verdienden. In de wijkschool hadden we een zonnebloemkoningin: Amy met een zonnebloem van 1m99. Op de hoofdschool was het een zonnebloemkoning: Miel met een zonnebloem van 2m34. De zonnebloemen werden door het MOS-team van school nagemeten en de kronen en de prijs werden overhandigd.
Op naar een zonn(ebloem)ige zomer!


Het MOS-team

Strappen

an  maandag 12 september tot en met vrijdag 16 september was het weer een heuse drukte rond onze schoolpoort. De kleuters mochten hun fiets mee naar school brengen tijdens deze Strapweek , wat staat voor: stappen en trappen. We laten de auto thuis.

Tijdens de turnles mochten de kleuters aan juf Anita tonen welke fietsvaardigheden ze al onder de knie hadden. En wat was ze verrast. Wat waren er al veel kleuters die zelfstandig, zonder steunwieltjes, konden fietsen. Er is blijkbaar goed geoefend. Dit zal ook wel met het mooie weer te maken gehad hebben. Hopelijk blijft dit weer ons nog lang achtervolgen zodat we nog veel met de fiets naar school kunnen komen en er nog veel geoefend kan worden.

Helaas was Aya niet van de partij maar ze had wel voor een beloning gezorgd voor al de inspanningen die de kinderen geleverd hadden tijdens onze Strapweek.

Mos-boom

Via onze MOS-boom brengen we in kaart hoe onze kleuters naar school komen.  Een groen blaadje staat voor “Ik ben met de fiets of te voet” en een rood blaadje staat voor “Ik ben met de auto”.
Op deze manier proberen we onze kleuters te motiveren om de boom groen te laten kleuren.

Onze nieuwe vrijwilliger

Sinds dit schooljaar heeft er zich een nieuwe vrijwilliger aangeboden om ons te helpen bij het onderhouden van de speelplaats, afval sorteren en de moestuin.
De kleuters hadden Danny al snel opgemerkt  en begonnen hem spontaan te helpen.

De moestuin van onze school

Na de vakantie werd het hoog tijd om aan slag te gaan in onze moestuin. Onkruid wieden, water geven, oogsten… De gezonde lekkernijen smaakten verrukkelijk.

Katholiek Basisonderwijs Hamont-Achel vzw (K.B.H.A.vzw), Kloosterstraat 6, 3930 Hamont-Achel - info@kbha.be - www.kbha.be - RPR Antwerpen, afd. Hasselt – 0432.226.268   

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.